Jovana Miletic | Architect | KOLO – Arhitektonski konkurs za idejno resenje nove zgrade ansambla narodnih igara i pesama Srbije
17995
single,single-portfolio_page,postid-17995,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

KOLO – Arhitektonski konkurs za idejno resenje nove zgrade ansambla narodnih igara i pesama Srbije

Type

Architecture, Competition

Location

Karadjordjeva, Belgrade

Status

Project, Mention

Year

2019

Client

Ansambl KOLO

Surface

16.500m2

Author

Unknown studio

Project team

Jovana Miletic, Miloje Krunic, Jelena Obradovic, Mina Stevic, Aleksandar Copic

Category
Competitions
Tags
architecture, belgrade, competition, KOLO, MENTION, project, unknown studio

Нема стварања без традиције, рекао је некада Карлос Фуентес. Посматрање кола, склада ритма и синергије играча, покрета и тона, шара на ношњи и става… У круг, у круг, у круг… Јединствена и уникатна спојка, наизглед неспојивог, синхроницитет наизглед раштимованог. И опет у круг.

Као вир кроз време, обичаје… Као вир кроз традицију. Вир који је кроз време у себе унео све елементе вредне очувања и идаље то ради – постоји у садашњости, да би сутра оплеменио деловима онога што смо ми данас.

 

Редак је моменат у коме се размишља о традицији у оквирима данашњице. Још ређи моменат када се запиташ шта остаје као наша традиција неким, будућим, нама и нашима?

…Коло остаје. Као језгро и суштина народа, као мешавина разних примеса које дефинишу ко смо.

…Остаје традиција, стара, а опет нова. Промењена, а иста. Остаје као битан и тежак чинилац наше суштине, остаје као нови део града, иако је од увек у граду. Она тежи да да корен савременом, а да то савремено негује у оквиру својих корена.

…Остаје објекат, као метафора традиције. Традиције која је допустила уплив себе у објекат, а и објекта у себе, који комуницира са свим около, дозвољавајући окружењу да му приступи баш на начин на који то чини и традиција – селективно, парцијално и до мере у којој се суштина не нарушава.

Објекат који симболише дуалности, игре објеката, речи и на крају само игре.Који на себи својствен начин тумачи традицију и исту велича.